STEM

Al gehoord van STEM? Neen? Nochtans is STEM niet weg te denken uit ons leven. Want STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Science, Technology, Engineering en Mathematics

Wat heb je nodig voor STEM: een open, creatieve en onderzoekende geest. Daarom mag STEM ook op Hemelvaart niet ontbreken!

Alleen door kennismaking met de wondere wereld van wetenschap, techniek, wiskunde en engineering kan een leerling zijn eventuele aanleg en “goesting” voor STEM ontdekken.

Projecten voor de eerstejaars:

CSI@hemelvaart

Diefstal op Hemelvaart!

Aan de hand van enkele wetenschappelijke experimenten proberen de leerlingen de dief te ontmaskeren. Ze voeren onder andere een bloedanalyse, pH-analyses en vezelanalyses uit, ze bekijken haar door een microscoop en ze maken hun eigen DNA zichtbaar.

3D@hemelvaart

Leerlingen ontwerpen zelf een sleutelhanger en maken er een 3D-tekening van. De mooiste ontwerpen worden uitgeprint met een 3D-printer.

Drones@hemelvaart

De leerlingen leren vliegen met een drone en zoeken dan samen uit hoe ze met die drone knikkers kunnen vervoeren.

Vanaf dit schooljaar: Ook STEM-projecten voor alle tweedejaars!

STEM-olympiade

Alle leerlingen van de eerste graad zullen deelnemen aan de STEM-olympiade.

First Lego League

Dit jaar nemen we ook deel aan de first LEGO league. Dit is een wedstrijd voor het opbouwen en besturen van een LEGO MINDSTORM robot. We stellen een team van maximum 10 leerlingen samen om deel te nemen aan deze wedstrijd.

Typisch voor deze STEM-didactiek is de integratie van verschillende vakken en de onderzoekende aanpak die de motivatie van de leerlingen verhoogt.
Bij een uit het leven gegrepen situatie wijst de leraar-coach de leerling de weg om vakkennis op een creatieve manier in te zetten en zo tot een verklaring of oplossing te komen. De leerkracht-coach stimuleert daarbij de leerling om het leerproces in eigen handen te nemen.
Deze vernieuwende werkvorm vereist de nodige expertise en infrastructuur.
Daarom kiezen we er binnen onze scholengemeenschap voor om de krachten te bundelen. Want “Together Everyone Achieves More”, STEM is TEAM-werk.
Een STEM-team met leraren uit alle scholen van de scholengemeenschap staat zo garant voor de kwaliteit van de gezamenlijk ontwikkelde STEM-projecten.
Met deze aanpak geven we een STEM aan de talenten van elke leerling!