STEM

Al gehoord van STEM? Neen? Nochtans is STEM niet weg te denken uit ons leven. Want STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Science, Technology, Engineering en Mathematics

Wat heb je nodig voor STEM: een open, creatieve en onderzoekende geest. Daarom mag STEM ook op Hemelvaart niet ontbreken!

Alleen door kennismaking met de wondere wereld van wetenschap, techniek, wiskunde en engineering kan een leerling zijn eventuele aanleg en “goesting” voor STEM ontdekken.

Projecten voor de eerstejaars:

CSI@hemelvaart

Diefstal op Hemelvaart!

Aan de hand van enkele wetenschappelijke experimenten proberen de leerlingen de dief te ontmaskeren. Ze voeren onder andere een bloedanalyse, pH-analyses en vezelanalyses uit, ze bekijken haar door een microscoop en ze maken hun eigen DNA zichtbaar.

3D@hemelvaart

We dagen de leerlingen uit om een lampje te laten branden door het draaien van een dynamo. Dit gebeurt door middel van 3D-printen. De leerlingen maken een 3D-ontwerp dat rond de dynamo past zodat deze kan draaien. Ze kunnen hierbij gebruik maken van verschillende methodes zoals trekkracht, lucht, water of toch iets anders…

Drones@hemelvaart

De leerlingen leren vliegen met een drone en zoeken dan samen uit hoe ze met die drone knikkers kunnen vervoeren.

Projecten voor de tweedejaars:

Escape room @ Hemelvaart

Aan de hand van puzzels, raadsels en opdrachten moeten de leerlingen sleutels zien te bemachtigen. Deze sleutels gebruiken ze om een grote kist open te maken. Het is belangrijk dat elke groep de juiste sleutels in handen ziet te krijgen, want de kist bevat de boekentassen van een aantal leerlingen.

STEM-olympiade

De leerlingen uit het tweede jaar nemen tijdens de techniekles deel aan de STEM-olympiade en strijden samen met meer dan 20 000 leerlingen uit andere Vlaamse scholen mee voor een plaats in de finale.

Bedrijfsbezoek

Duurzame energie zal in de toekomst een nog grotere rol spelen. Daarom kaderen we een bedrijfsbezoek in dit thema en bezoeken we een biokrachtcentrale. Hier leren we meer over de werking van de centrale en zien we meteen van waar de elektriciteit komt die we dagelijks gebruiken.

Vrijblijvend project voor geïnteresseerden:

First Lego League

Voor de tweede keer nemen we deel aan de First Lego League. We trekken op de dag van de wetenschap naar Kortrijk om voor verschillende jury’s te tonen wat we kunnen. Binnen het thema ‘into orbit’ programmeren we een LEGO MINDSTORM robot, brengen we een presentatie en tonen we hoe we kunnen samenwerken als team.

Typisch voor deze STEM-didactiek is de integratie van verschillende vakken en de onderzoekende aanpak die de motivatie van de leerlingen verhoogt.
Bij een uit het leven gegrepen situatie wijst de leraar-coach de leerling de weg om vakkennis op een creatieve manier in te zetten en zo tot een verklaring of oplossing te komen. De leerkracht-coach stimuleert daarbij de leerling om het leerproces in eigen handen te nemen.
Met deze aanpak geven we een STEM aan de talenten van elke leerling!