Menu

Proficiat, Helena!

Helena Van Tichelen uit 6WW kreeg dit weekend de YOUNG WOMEN IN PUBLIC AFFAIRS award. Die award is een erkenning voor jonge dames van 16 tot 19 jaar die zich onderscheiden door sociaal engagement en leiderschap,  uitgereikt door ZONTA Waregem. Helena werd gekozen onder andere voor haar inzet bij Somival. Op haar twaalfde maakte ze kennis met Somival. Ze was onder de indruk van de vrijwilligers en wilde ook helpen. Ze was echter te jong, 16 jaar is de minimumleeftijd. Toch bleef ze aandringen tot uiteindelijk de status van ‘aspirant-begeleider’ in het leven werd geroepen. Vandaag helpt ze nog elke zaterdagvoormiddag bij de zwembegeleiding van andersvalide medemensen. Helena zet zich ook in voor het klimaat en geeft lezingen aan medestudenten en volwassenen.
In de Krant van West-Vlaanderen zegt ze zelf:

“Als kind had ik het eigenlijk moeilijk, ik had het gevoel machteloos te zijn. Zo mocht ik niet meer naar het nieuws kijken, omdat dit een veel te negatieve impact op me had”, vertelt Helena. “Toen ik de vrijwilligers bij Somival ontmoette, wist ik dat dit iets voor mij was. Ik ben blijven aandringen en nu zijn er al verschillende jongeren in mijn voetsporen getreden. Daarnaast heb ik ook meegeholpen met de klimaatspijbelaars. Ik hou van de natuur en ik had ook het gevoel dat het allemaal niet snel genoeg ging. Ik regelde de treintickets en heb ervoor gezorgd dat van mijn klasgenoten iedereen minstens één keer van de partij was. Ik wil nog zoveel doen! Nieuwe dingen ontdekken, kinderen en vrouwen helpen die het niet zo goed hebben en meewerken aan de oplossingen voor klimaatproblemen. De keuze om bio-ingenieur te worden laat mij toe om dit alles te doen én bevat daarbij nog eens mijn lievelingsvakken zoals wiskunde en wetenschappen. Alles blijft mogelijk. Vandaag ben ik al tevreden als ik een persoon kan overtuigen om geen plastic zakjes meer te gebruiken.”

Over wat ze met de prijs van 500 euro gaat doen zegt ze: “Een deel gaat naar Somival. We kunnen elke euro gebruiken. Daarnaast mag ik mee naar een lezing van Jeanne Devos. Zij is echt een van mijn helden en ik ga hiervoor een deeltje opzijzetten. Dan heb ik nog wat geld over om te doneren aan een organisatie die zich inzet voor het milieu, maar ik heb nog niet bepaald aan wie ik het ga schenken.”

Deze site gebruikt cookies (bekijk hier het cookiebeleid).
Door verder te surfen, ga je ermee akkoord dat deze gebruikt worden.
OK