Menu

STEM

Al gehoord van STEM? Neen? Nochtans is STEM niet weg te denken uit ons leven. Want STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Science, Technology, Engineering en Mathematics

Wat heb je nodig voor STEM: een open, creatieve en onderzoekende geest. Daarom mag STEM ook op Hemelvaart niet ontbreken!

Alleen door kennismaking met de wondere wereld van wetenschap, techniek, wiskunde en engineering kan een leerling zijn eventuele aanleg en “goesting” voor STEM ontdekken. Alle eerstejaars hebben 4 STEM-projecten:

 • CSI@Hemelvaart:
  Diefstal op Hemelvaart! De spaarpot voor de 3D-printer werd gestolen! Net zoals in CSI kunnen we de dief enkel vatten als we wetenschappelijk te werk gaan. Welke sporen liet de dief na? De dader liet een glas staan waarvan hij gedronken had, hij liet ook een briefje achter waarop geschreven werd met een zwarte stift en ook vingerafdrukken, bloedsporen, vezels en haren. We ontwerpen ook zelf het cijferslot van een kluis.
 • 3D@Hemelvaart:
  De dief werd gevat! Met de spaarpot kochten we een 3D-printer. We ontwerpen een sleutelhanger en maken er een 3D-tekening van. De mooiste ontwerpen worden uitgeprint met de 3D-printer.
 • Coming soon:
  • Drones@Hemelvaart
  • Bedrijfsbezoek A&S

Typisch voor deze STEM-didactiek is de integratie van verschillende vakken en de onderzoekende aanpak die de motivatie van de leerlingen verhoogt.
Bij een uit het leven gegrepen situatie wijst de leraar-coach de leerling de weg om vakkennis op een creatieve manier in te zetten en zo tot een verklaring of oplossing te komen. De leerkracht-coach stimuleert daarbij de leerling om het leerproces in eigen handen te nemen.
Deze vernieuwende werkvorm vereist de nodige expertise en infrastructuur.
Daarom kiezen we er binnen onze scholengemeenschap voor om de krachten te bundelen. Want “Together Everyone Achieves More”, STEM is TEAM-werk.
Een STEM-team met leraren uit alle scholen van de scholengemeenschap staat zo garant voor de kwaliteit van de gezamenlijk ontwikkelde STEM-projecten.
Met deze aanpak geven we een STEM aan de talenten van elke leerling!