Menu

Carine à Paris

Als je onze leerlingen wil bereiken, dan moet je je in hun leefwereld inleven. Zo kan je niet naast de Amerikaanse televisieserie Emily in Paris, een Netflix-hit waarvan het eerste seizoen verscheen in oktober 2020, het tweede en derde respectievelijk in december 2021 en december 2022. Deze succesvolle, lichtvoetige dramareeks, waarvan ik de volle 2 van de 30 afleveringen op karakter uitzat in functie van de Parijsreis 5tso, volgt de modieuze Emily Cooper die Chicago inruilt voor Parijs om er voor een Frans marketingbedrijf te werken. Uit betrouwbare bron, zijnde 5BI en 5HA – de klasgroepen waarvan Carine klassenleraar is – heb ik vernomen dat de release van seizoen 4 voorzien is voor eind 2023, begin 2024. J’attends impatiemment.

Laten we Darren Star, de bedenker van Beverly Hills 90210, Melrose Place, Sex and the City en Emily in Paris, nu eens eindelijk stof geven voor een reeks waarvan de inhoudelijke lat veel hoger zou kunnen liggen. Kwestie dat we ons hun hoofd niet meer hoeven te stoten aan het niveau. Met gemak zou de Amerikaanse schrijver-televisiemaker enkele seizoenen kunnen inblikken over Carine: Carine als reisbegeleidster voor Hemelvaart, Carine à Paris. Inhoud verzekerd.

Enkele suggesties voor 3 seizoenen betere télé-réalité.

Carine à Paris – Seizoen 1

We maken kennis met een jonge(re), gedreven Carine. Al snel ontpopt ze zich tot een goede leerkracht en de geknipte persoon om mee te nemen op studiereizen. Een bezoek aan de steenkoolmijnen in het kader van een eindwerk voor de zesdes samen met Mieke Naessens en Martine Nuyttens, excursies onder leiding van Majo Simoens, de eerste Londenreis met Marijke Lust waarvoor er meer geblokt wordt dan voor de volledige eerste kandidatuur Germaanse filologie, een trip naar Canterbury die uitdraait op een dagje Ieper en oorlogskerkhoven in de Westhoek door blokkades in Calais, Carine was er bij!
Haar hart verliest Carine echter aan Parijs. La ville de l’amour, haar rijke geschiedenis, kunst, cultuur en architectuur oefenen een enorme aantrekkingskracht op Carine uit. Later wordt Parijs opnieuw ingeruild voor meerdere edities naar Londen, maar tot op de dag van vandaag vindt Carine de Franse metropool het aangenaamst om in te vertoeven. Een voorliefde die ik alleen maar kan onderschrijven.

Carine à Paris – Seizoen 2

In het tweede seizoen, dat schooljaar 2021-2022 belicht, krijg ik als vakleerkracht Frans eindelijk de kans om zelf met Carine samen te werken nu er, na de Brexit, opnieuw voor la Ville Lumière gekozen wordt. Het respect en de bewondering die ik voor haar voel als vakcollega talen en als collega-klassenleraar worden uitgebreid met ontzag voor de manier waarop Carine studiereizen voorbereidt en begeleidt.
De reis naar Parijs is na de talrijke Londenedities aan een grondige herwerking toe. Voor Carine staat ‘te veel’, ‘te moeilijk’ of ‘te lastig’ niet in het woordenboek. Gemotiveerd en met vlotte pen stelt ze de infobrieven aan ouders en leerlingen op. Verslagen van vergaderingen zag ik nooit eerder zo uitvoerig en gedetailleerd. Enthousiast en bevlogen worden stadswandelingen geüpdatet en grondig uitgebreid richting bijzondere bezienswaardigheden en fijne wist-je-datjes. Capitool Reisgidsen kan er een puntje aan zuigen!
Tijdens het stadsbezoek is Carine nauwkeurig voorbereid. Ze kent Parijs als haar broekzak en hoeft niet onder te doen voor de meest bezielde lokale stadsgids. Over de Franse geschiedenis weet ze meer dan menig romanist. Begaan met de volledige klasgroep, slaagt ze erin om ook de minst gemotiveerde leerlingen te enthousiasmeren en hen architecturale of geschiedkundige weetjes bij te brengen. Chapeau!
Oes Carine zien we in seizoen 2 als een zachtaardige, voorbereide reisbegeleidster die vlot communiceert, altijd positief ingesteld is en veel vertrouwen uitstraalt. Kwaliteiten waar we, vooral in seizoen 3, alleen maar dankbaar voor zijn.

Carine à Paris – Seizoen 3

23 en 24 maart 2023. Carines laatste studiereis voor Hemelvaart. Een editie om niet snel te vergeten! Het reserveren van de bussen bleek geen sinecure en ook het vinden van voldoende overnachtingsplaatsen was initieel een ware tantaluskwelling. Cerise sur le gâteau: vijf dagen voor vertrek kondigen de Franse vakbonden 23 maart af als nationale actiedag tegen de omstreden pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Terwijl de Fransen massaal en meermaals op straat komen om te protesteren tegen het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd naar 64, zou ik het liefst mijn vuilnisbak in brand steken om Carine nog dat beetje langer op Hemelvaart te houden. Iets met grote schoenen om te vullen.
Soit, om rellen en demonstraties te vermijden en de veiligheid van leerlingen en collega’s te garanderen, wordt het volledige reisprogramma lastminute omgegooid. Een weekend WhatsApp en Teams later, waarbij Carines ervaring en diplomatieke skills van goudwaarde bleken, leidde tot een fantastische tweedaagse. Beaucoup de bruit pour rien, al is het pas achteraf dat je alles van tevoren weet.
Tijdens seizoen 3 leer ik Carine echt goed kennen als reisgenote. Niet alleen Emily, het selfie-makende marketingwonder, wil er flamboyant uitzien in Parijs. Carines belangrijkste attribuut in de valies is namelijk een haardroger. Haar kapsel is nogal eigenzinnig en valt niet altijd in de plooi die zij zou willen. Daarnaast is er niks zo vervelend als “haar dat tegen een bezweet hoofd plakt”. Met de perfecte coupe en haar eighties let’s-go-to-Paris-bloes maakt Carine als een waar stijlicoon een boottocht op de Seine, bezoekt ze La Défense en flaneert ze op Montmartre. Zolang ze de trappen onder La Grande Arche of richting de Sacré-Coeur niet zonder leuning naar boven moet, behoudt ze haar elegante loophouding, de leerlingen geïnteresseerd in haar kielzog.
Wie zullen de vijfdes in 2024 volgen en respecteren als ervaren reisbegeleider? Met wie zullen ze ’s avonds een potje manillen en het onderspit delven? Le passé est un oeuf cassé, l’avenir est un œuf couvé zou Paul Eluard gezegd hebben.
Als eindgeneriek van seizoen 3 zou Edith Piaf kunnen weerklinken: samen met Carine studiereizen begeleiden? Je ne regrette rien.

Darren Star kreeg hierboven een aanzet, maar voor het bekomen van het perfecte resultaat van Carine à Paris producet onze gewaardeerde collega haar programma best zelf. Kijk naar AanZet. Het kan een activiteit zijn om het nakende zwarte gat waar Carine enige schrik voor heeft zinvol op te vullen…

Laurence Veys

Deze site gebruikt cookies (bekijk hier het cookiebeleid).
Door verder te surfen, ga je ermee akkoord dat deze gebruikt worden.
OK