Hemelvaart kiest voor CLIL

CLIL staat voor ‘Content and Language Integrated Learning’ en betekent dat een niet-taalvak wordt gegeven in een andere taal dan het Nederlands. Leerlingen van de tweede Grieks-Latijnse, Latijnse, Moderne en Handel kunnen een vak in het Frans volgen. Voor leerlingen van de Latijnse klassen gaat het om het vak godsdienst, voor leerlingen van de Moderne om socio-economische initiatie en voor leerlingen van de Handel om initiatie in de bedrijfseconomie. Vanaf 2018-19 breiden we CLIL uit naar het derde jaar, en dit in het Engels. We starten dan ook met CLIL in de derde graad: daar zullen enkele projecten in de vrije ruimte in het Engels gegeven worden. Wie deze vakken gewoon in het Nederlands wil blijven volgen, kan dit uiteraard ook.

Hemelvaart kiest voor CLIL omdat het de taalvaardigheid van de leerlingen in de vreemde taal verhoogt. Daarenboven houdt CLIL een specifieke didactiek in. Deze aanpak stimuleert de leerling om het leerproces meer in eigen handen te nemen én vraagt ook effectieve feedback over het leren. Onderzoek wijst uit dat dit voor een hogere leerwinst zorgt. Zo betekent CLIL ook een meerwaarde voor het niet-taalvak.